Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΡΠΗ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από ερπητικές λοιμώξεις.Ο ιός εμφανίζεται συχνά στο πρόσωπο με τη μορφή φυσαλίδων και στοματίτιδας, έρπητα γεννητικών οργάνων, έρπητα ζωστήρα ή λοιμώδη μονοπυρήνωση(ιός Epstain-Barr).Στη πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή και κάνει την εμφάνιση του με δυσάρεστα συμπτώματα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην εμφάνιση των συγκεκριμένων λοιμώξεων;
Η απάντηση έρχεται από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της  Ιντιάννα που ειδικεύεται σε θέματα λοιμωδών νόσων.Σύμφωνα με έρευνα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου η διατροφή ενδέχεται να καθορίσει αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι ο ιός.Με άλλα λόγια, η αφθονία ή η έλλειψη ορισμένων τροφών επηρεάζει την ανάπτυξη ερπητοιών.Ειδικότερα,τα μόρια των τροφών που καταναλώνουμε καταλήγουν στα κύτταρα μας.Αν λοιπόν, τροφοδοτήσουμε τον ιό με τις κατάλληλες τροφές, μπορεί να αναπτυχθεί και να μας ταλαιπωρεί προκαλώντας έλκη και επώδυνα εξανθήματα με φουσκάλες.Αντίθετα, αν στερήσουμε από τον ιό τις τροφές αυτές  μπορούμε να τον καταστήσουμε σχετικά ακίνδυνο.

Ποιές είναι όμως οι ουσίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ερπητοιών;
Η απάντηση βρίσκεται σε δύο αμινοξέα, την αργινίνη και τη λυσίνη.Σύμφωνα με έρευνα η προσθήκη αργινίνης στον ερπητοιό σε κυτταρικές καλλιέργειες προκαλούσε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του ιού.Αντίθετα, η προσθήκη ενός άλλου αμινοξέος, της λυσίνης, ανέστειλε την ανάπτυξη και την εξάπλωση του ιού στα κύτταρα.Έτσι, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ερπητοιούς θα πρέπει να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λυσίνη και φτωχό σε αργινίνη.Ο επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι σχετικές ποσότητες αυτών των δύο αμινοξέων στα κύτταρα.Η μεταξύ τους αναλογία είναι εκείνη που τελικά θα καθορίσει το αν ο ιός θα εισχωρήσει στα κύτταρα και θα αναπτυχθεί.Ακολούθησαν τα λεγόμενα "πειράματα αργινίνης" για να διαπιστωθεί  πως το συγκεκριμένο αμινοξύ "ενεργοποιεί" τους ερπητοιούς.Στο συγκεκριμένο πείραμα χορηγήθηκε σε ασθενείς υψηλή δόση του αμινοξέος -500 mg τέσσερις φορές τη μέρα-ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκε η πρόσληψη λυσίνης.Οι τρεις στους τέσσερις εκδήλωσαν έντονα κλινικά συμπτώματα,και αναγκαστικά διακόπηκε η μελέτη.Τα έντονα συμπτώματα εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τη λήψη αργινίνης.Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων  σε λυσίνη ενδέχεται να εξουδετερώσει τον κίνδυνο από την αυξημένη λήψη αργινίνης.

Σοκολάτα και ξηροί καρποί:Τροφές πλούσιες σε αργινίνη.








Ας δούμε ποιές τροφές ευνοούν την εμφάνιση ερπητικών λοιμώξεων.
Οι πιο επικίνδυνες τροφές για τα άτομα με προδιάθεση στις ερπητικές λοιμώξεις είναι αυτές που περιέχουν άφθονη αργινίνη.Τροφές με υψηλή συγκέντρωση αργινίνης είναι η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο και η ζελατίνη.Μόλις πενήντα με εξήντα γραμμάρια φιστικιών και σοκολάτας είναι ικανά να προκαλέσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του ιού.Αντίθετα,τροφές με υψηλή συγκέντρωση λυσίνης όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, αυγά, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, πατζάρια, μπορούν να εμποδίσουν την εκδήλωση του ιού.Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στις τροφές που περιέχουν αργινίνη και λυσίνη.

Χρήσιμες συμβουλές
Εάν ταλαιπωρείστε από ερπητικές λοιμώξεις προσπαθήστε να μειώσετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αργινίνη, όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, ζελατίνη.Αποφύγετε επίσης πρωτεινούχα και άλλα ροφήματα που περιέχουν αργινίνη καθώς και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν το συγκεκριμένο αμινοξύ..Μόλις εμφανίσετε έρπητα ή όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα-τοπικός πόνος, αίσθημα καύσου, κνησμός-διακόψτε άμεσα την κατανάλωση τέτοιων τροφών.'Οσο πιο άμεσα δράσετε τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχετε.Με βάση τις σχετικές έρευνες η ελάττωση τροφών πλούσιων σε αργινίνη αρκεί για να εμποδίσει την εκδήλωση του ιού.Σε περίπτωση που αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα συνιστάται η λήψη ενός ή δύο δισκίων 500mg λυσίνης την ημέρα για όσο διάστημα η μόλυνση φαίνεται να υποτροπιάζει.Με τις παραπάνω μεθόδους είναι πιθανό ο ιός να υποχωρήσει πριν προλάβει να αναπτυχθεί.


Αναμφίβολα,η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στα δισεκατομμύρια κύτταρα που συγκροτούν τον οργανισμό μας.Όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν πως η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας μας και τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.Ωστόσο,δεν ευθύνεται αποκλειστικά στη γένεση κάποιας πάθησης.Σημασία έχουν επίσης η κληρονομική προδιάθεση καθώς και η έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες.Οι συγκεκριμένες λύσεις,λοιπόν, δεν είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν τον καθένα, μπορεί ωστόσο να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.Σίγουρα αξίζει να προσπαθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου