Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Οι παιδικές σειρές που λατρέψαμε μικροί

Πόσες φορές δεν έχουμε φέρει στη μνήμη μας τα παιδικά που βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί, όταν στηνόμασταν με απίστευτη προσήλωση μπροστά στην τηλεόραση, όταν ξυπνούσαμε πρωί τα Σάββατοκύριακα για να τα δούμε ή όταν αργούσαμε να ξεκινήσουμε το διάβασμα το μεσημέρι για να τα δούμε.
Γράφει ο Δημήτρης Καπετανόπουλος
Σε αυτό το τεύχος λοιπόν του EThe Magazine του eleftherostypos.gr, θα κάνουμε μια αναδρομή σε μερικές από τις κορυφαίες (κατά τη γνώμη μας) παιδικές σειρές.
Μιλάμε για σειρές που ΔΕΝ ήταν κινούμενα σχέδια και που ως επί τω πλείστων τα έχουμε ζήσει όσοι είμεθα από 29-30 και άνω.
Βγάλτε λοιπόν τα χαρτομάντηλά σας, γιατί τα δάκρυα που θα κυλήσουν απ’τη συγκίνηση θα είναι πολλά, και πάμε

Κάπου, Κάπως , Κάποτε 1988

Τί ήτανε καλοκαίρι, χιονίας…ίσως χτές ή και προχτές
Έτσι ξεκίναγε το τραγούδι των τίτλων μιας παιδικής σειράς με λαϊκούς μύθους με το κουκλοθέατρο και τις μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη από ερτ-2 το 1988.
Η σειρά προβαλλόταν στην ΕΡΤ2 ήταν διάρκειας 15 λεπτών και έκανε πρεμιέρα στις 23 Μαρτίου 1988.

Ατρόμητοι-1997

Οι σημερινοί 30ρηδες και άνω δεν την έχουν προλάβει τόσο στα «μικράτα» τους.
Οι Ατρόμητοι είναι μία εφηβική σειρά αργεντίνικης παραγωγής που λατρεύτηκε από εκατομμύρια παιδιά του ισπανόφωνου-και μη- κόσμου και της Ελλάδας. Γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αργεντινή.
Βασική ιδέα της υπόθεσης είναι η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου σε μια γειτονιά του Buenos Aires από έφηβους μαθητές, που καλούνται να λύσουν ένα σωρό προβλήματα που τους παρουσιάζονται στην πορεία.
Κλασσική περίπτωση των επεισοδίων ήταν όταν η ομάδα των Ατρομήτων έχανε 8-0 στο ημίχρονο , στο δεύτερο έμπαινε ο μικρότερος από όλους Ταρούσα, «μπαούλιαζε» τους αντιπάλους στα γκολ και τελικά νικούσαν 9-8, που σε έκανε να αναρωτιέσαι γιατί δεν τον έβαζαν από την αρχή να ξεμπερδεύουν.

Καρουζέλ 1989

Τι να πρωτοπεί κανείς για το Καρουζέλ, τη σειρά που «υπνώτιζε» τα τότε παιδιά ίσως όπως καμία άλλη. Δεν υπήρχε περίπτωση να ανοίξουμε οποιοδήποτε βιβλίο το μεσημέρι αν πρώτα δεν δούμε Καρουζέλ.
Το Καρουζέλ ήταν μία μεξικάνικη τηλενουβέλλα που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην μεξικάνικη τηλεόραση το 1989 και λίγα χρόνια μετά στην Ελλάδα μέσα από την συχνότητα της ΕΤ1.
Η σειρά ήταν περισσότερο προσιτή για τα παιδιά καθώς οι πρωταγωνιστές της είναι μικρά παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά.
Ο έρωτας του Τσιρίλο για την ξιπασμένη πλούσια Μαρία Χοακίνα, ο παχύς σκράπας αλλά με μια τεράστια καρδιά Χάιμε Παλίγιο, ο σκανδιαλάρης Πάμπλο Γκέρα, η καλοσυνάτη και όμορφη δασκάλα Σιμένα, και πολλοί άλλοι, συμπλήρωναν μια επικών διαστάσεων παιδική σειρά.

Power Rangers 1993

Ακόμα μία σειρά που έχει γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη πολλών 30ρηδων.
Οι Power rangers ξεκίνησαν το 1993 στην Αμερική και όπως ήταν συνηθισμένο, έφτασαν κατά τα μέρη μας λίγα χρόνια αργότερα.
Μια παρέα από εφήβους μετατρέπεται σε πανίσχυρους rangers, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάθε λογής τέρατα που θέλουν να καταστρέψουν τη γη. Τα βασικά τους χρώματα είναι κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, ροζ, μπλε και guest star έκανε ο πράσινος που μετά έγινε άσπρος, και μετά έγιναν κι άλλα χρώματα οι Rangers και γενικά δε μας ενδιέφερε πια.
Όταν λέμε Power rangers εννοούμε τις 2 πρώτες σεζόν βασικά. Ο κάθε ένας είχε τη δύναμη ενός ζώου το οποίο είχε και σε σχήμα οχήματος, όπου όταν έβρισκαν τα σκούρα ενώνονταν για να φτιαχτεί ο Megazord και να πέσουν σοβαρές μάπες (είχα στολή μαύρου Ranger εγώ και ξέρω).
Έξτρα πόντους για το  τραγούδι εισαγωγής. Γιατί το σωστό παιδικό «τζαμάρει»

Φρουτοπία-1985

Θα μπορούσε να περιγραφεί με μια και μόνο λέξη: Θρυλική.
Ωστόσο επειδή θέλουμε να γεμίσουμε το κείμενο θα γράψουμε παραπάνω.
H εξαιρετική Φρουτοπία είναι η μεγαλύτερη ελληνική σειρά κόμικ και αποτελεί δημιούργημα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιου Τριβιζά σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Αρχικά κυκλοφόρησε το 1983 σε έντυπη μορφή, από τις εκδόσεις Πατάκη.
Το κόμικ μεταφέρθηκε στην τηλεόραση δύο χρόνια αργότερα από την οικογένεια Σοφιανού.
Οπτικοποιήθηκε από μαριονέτες γνωρίζοντας την καθολική αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού!
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985, από την ΕΡΤ. Παρά το γεγονός ότι το τέλος της Φρουτοπίας δεν προβλήθηκε ποτέ λόγω περικοπών στην ζώνη προγράμματος κατά την οποία προβαλλόταν η σειρά, προβλήθηκαν 3 κύκλοι με συνολικά 47 επεισόδια, τα οποία επαναπροβλήθηκαν αρκετές φορές τα χρόνια που ακολούθησαν.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον δαιμόνιο ρεπόρτερ (και… συνάδελφο) Πίκο Απίκο (Δημήτρης Πιατάς), τον Αιμίλιο το Μήλο και τόσους άλλους αγαπημένους χαρακτήρες που κρατούσαν μια πολύ ευχάριστη παρέα και μικρούς και μεγάλους (μπορεί και πιο πολύ μεγάλους…)
Είναι μια (μια μια) μόνο μία (μία μία)…

Του Κουτιού τα Παραμύθια

Και στο «μι» τραγουδάει παραμύθια η μελιά…
Μια εκπληκτική παιδική σειρά και αυτή από τη «χρυσή» εποχή της μαριονέτας και αγαπημένη του συντάκτη αυτού του άρθρου.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα το 1987 και επαναλήφθηκε άλλες 3 φορές (1990, 2005, 2007) δίνοντας την ευκαιρία και επόμενες γενιές να την απολαύσουν. Και αυτό με τις μαριονέτες της οικογένειας Σοφιανού.
Η υπόθεση εκτυλισσόταν στο δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού, της Παρασκευούλας, η οποία είχε ένα μαγικό κουτί, μέσα στο οποίο βρίσκονταν ζωντανές μαριονέτες, οι οποίες κάθε φορά της διηγούνταν κάποια ιστορία, περνώντας έτσι πολύ διδακτικά και όμορφα μηνύματα.
Ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης), η Μελιά και φυσικά…ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης).
Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το εκπληκτικό τραγούδι στους τίτλους αρχής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου