Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Όταν έχουμε κακή διάθεση τα βλέπουμε όλα μαύρα

Όταν έχουμε κακή διάθεση τα βλέπουμε όλα μαύρα

Μπορεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούσαμε εκφράσεις όπως «έχω τις μαύρες μου» και «τα βλέπει όλα μαύρα» ως σχήμα λόγου και μεταφορικά όμως να που η επιστήμη έρχεται να δείξει πώς η κακή διάθεση μπορεί όντως να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα!
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από όχι μία αλλά δύο έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.
Στην πρώτη, 127 εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία είδε μία συγκινητική ταινία και η άλλη μία κωμική. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε κάποια οπτικά/χρωματολογικά τεστ. Όσοι από αυτούς είχαν δει τη συγκινητική ταινία δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν τα χρώματα που κινούνταν στον άξονα του μπλε-κίτρινου με ακρίβεια. Δεν είχαν πρόβλημα ωστόσο με τον άξονα πράσινου-κόκκινου. Όσοι είχαν δεν την κωμική ταινία διέκριναν όλα τα χρώματα.
Η δεύτερη έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 130 ατόμων οι οποίοι και πάλι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη παρακολούθησε μία συγκινητική ταινία ενώ η δεύτερη μία ταινία συναισθηματικά ουδέτερη που δεν τους προκαλούσε ούτε γέλιο ούτε κλάμα. Και πάλι όσοι είδαν τη συγκινητική ταινία είχαν τα ίδια αποτελέσματα με την προηγούμενη έρευνα, γεγονός που δείχνει πώς η συναισθηματική φόρτιση είναι αυτή που επηρεάζει την αντίληψή μας για τα χρώματα.
Αυτό που εντυπωσίασε επιπλέον τους ειδικούς είναι πώς αυτός ο σύνδεσμος μεταξύ διάθεσης και χρωματικής αντίληψης περιορίζεται μόνο στον άξονα μπλε-κίτρινου και όχι σε ολόκληρο το χρωματικό φάσμα. Ωστόσο αισιοδοξούν πώς αυτό το εύρημα θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη που πιθανότατα συνδέονται με το φαινόμενο.
Πηγή: Psychological Science, a journal of the Association for Psychological Science.
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου