«Μαριονέτες» του Λάκη Αποστολίδη : Ο Κατσουλίνος και η Ζέζα σε μοναδικές περιπέτειες
Οι πληροφορίες από τα σενάρια αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη σειρά με μαριονέτες άρχισε να μεταδίδεται από την ΥΕΝΕΔ στις 25-12-1977. Το σενάριο ήταν του Κωστή Φραγκιαδάκη και αργότερα της Βεατρίκης Κατμαδά και η μουσική σύνθεση τουΆκη Λυμούρη.
Βασίλης Καίλας, Νανά Λάκκα, Αγγέλα Καζακίδου, Ζωζώ Ζάρπα, Αλέξης Μίγκας (Ντάνυ), Γ. Λώζος, Χριστίνα Δελβίνια, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Άκις Αναγνώστου (Πεπίνο, Ρομπότ), Ρένα Γαλάνη, Σώτος Νικολούδης,
Μπέσσυ Αργυράκη (προσκεκλημένη), Ελπίδα (τραγούδι), Τζοάννα (τραγούδι). Στην κιθάρα ο Γ. Αστερίου και στους στίχους η Βεατρίκη Κατμαδά.
Αργότερα ο Λάκης Αποστολίδης έκανε και άλλες εκπομπές με μαριονέτες, όπως το «Θέατρο με Μαριονέτες», ο «Τομ-Τομ παρουσιάζει» και το 1988 έκανε την πιο γνωστή σειρά του με μαριονέτες το «Κάπου, κάπως, κάποτε» (26 επεισόδια).
Ο θίασος μαριονετών του Λάκη Αποστολίδη διέθετε μεγάλο αριθμό από μαριονέτες –ολόσωμες κούκλες φτιαγμένες και ντυμένες με πολλή χάρη, τέχνη και ομορφιά. Ο Αποστολίδης παρουσίασε στο παρελθόν πολλά έργα με τις μαριονέτες του, για μικρούς και μεγάλους, με πλούσια και όμορφα σκηνικά.
Ο θίασός του μπορούσε να παίζει διασκευασμένες ολόκληρες κωμωδίες, παραμυθοδράματα ακόμα και όπερες ! Ο Αποστολίδης με τις μαριονέτες του είχε παρουσιάσει και έργα του σύγχρονου κλασσικού ρεπερτορίου, όπως Μολιέρο, Γκολντόνι κ.α.
Η τεχνική της κίνησης με τις κλωστές που χρησιμοποιούσε για να κινήσει τις κούκλες του ο Αποστολίδης χρειάζεται χρόνων άσκηση και είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αυτή η τεχνική ήταν τελείως άγνωστη στην Ελλάδα.
Στα πρώτα επεισόδια υπήρχε ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο ασχημούλης αλλά πανέξυπνος και ζαβολιάρης Κατσουλίνος και η κατάξανθη με τις μακριές πλεξούδες της Ζέζα.
Αυτό το ζευγάρι μαριονετών είχε τόση απήχηση στους μικρούς τηλεθεατές της εποχής εκείνης που όλες οι κουκλες-μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη αποκαλούνταν «κατσουλινάκια» !
Ο Αποστολίδης προσέθετε και αφαιρούσε συχνά χαρακτήρες στον θίασό του, όπως για παράδειγμα ο Ντάνυ –μια εξέλιξη του Κατσουλίνου- ο Σπίνος, η Κοκώ κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου